BlogSinus lift extern

Instrucțiuni pentru îngrijirea postoperatorie după sinus lift extern și augmentări osoase (adiții de os)

O îngrijire postoperatorie corectă are un efect important în procesul de vindecare, de aceea vă rugăm să citiți cu atenție recomandările noastre.

Ce înseamnă sinus lift / sinus lifting ?

Sinusurile maxilare sunt cavități pline cu aer situate în spatele obrajilor, desupra dinților situați pe maxilarul superior. Când peretele sinusal este prea subțire, este imposibilă plasarea unui implant dentar în această zonă. În aceste cazuri, manopera chirurgicală denumită sinus lift va fi necesară, pentru a ridica membrana sinusală (sinus lifting), o membrană fină care tapetează cavitatea sinusului maxilar. În aceeași ședință chirurgicală, sub această membrană sinusală se va face și augmentarea osoasă prin adiție de os de origine bovină, pentru a asigura înălțimea necesară plasării unui implant dentar.

Cum se realizează manopera de sinus lifting?

Vom explica pe scurt manopera de sinus lift extern, cea pe care noi o executăm la DENTAVISION și pe care o considerăm superioară celei de sinus lift intern, datorită bunei vizibilități intraoperatorii și a predictibilității cu care poate fi efectuată. După anestezia locală, cu ajutorul piezotomului NSK Variosurg, se va realiza o mică fereastră în osul maxilar, în dreptul locului în care se dorește plasarea unui implant. Prin această fereastră se va evidenția membrana sinusală, care va fi ridicată cu multă grijă iar sub aceasta se va realiza augmentarea osoasă (creșterea în înălțime a osului Dvs) prin utilizarea biomaterialelor. În aceeași ședință sau într-o ședință ulterioară, osul Dvs maxilar va avea înălțimea necesară plasării unui implant dentar, necesar pentru a putea proteza o zonă edentată (zona în care lipsește un dinte).

Sinus lift extern

Indicații generale după sinus lift și augmentări osoase

 • Imediat după operație, când zona este încă anesteziată, nu vă veți putea simți buzele, obrajii, limba și gingiile. Această senzație de insensibilitate (anestezie) va dispărea după 2-4 ore, timp în care trebuie să aveți grijă să nu vă mușcați obrajii, limba și buzele.
 • După manopera de sinus lift vă veți umfla, iar acest lucru este normal. În primele 24-48 de ore după operație, vă recomandăm să aplicați comprese reci cu gheață (puteți folosi pachete ținute în congelator), pentru a reduce umflătura. Metoda de aplicare: aplicați gheața pentru 20 minute apoi faceți pauză 20 minute. Repetați cât puteți de des aceste aplicări.
 • Nu uitați să luați cu strictețe medicamentele prescrise de medic (atât antibioticul cât și antiimflamatorul).
 • Nu clătiți gura viguros și nu scuipați după operație, acest lucru putând prelungi sângerarea iar procesul de vindecare va afea de suferit.

Atenționări speciale și deosebit de importante după manopera de sinus lift

Este foarte important să evitați complet orice activitate care creează presiune în sinusul maxilar, pentru cel puțin 14 zile după operație și să reduceți activitățile sportive și efortul fizic pentru cel puțin 7 zile după operație.

De asemenea, vă rugăm frumos să:

 • NU fumați și NU beți alcool în primele 48 de ore după operație
 • NU strănutați sau dacă nu puteți evita, vă rugăm să strănutați cu gura complet deschisă, pentru a evita presiunea intrasinusală
 • NU beți cu paiul
 • NU fluierați
 • NU cântați la instrumente muzicale de suflat
 • NU călătoriți cu avionul pentru cel puțin 2 săptămâni după operație
 • NU clătiți gura viguros și nu scuipați

Situații care pot să apară după manopera chirurgicală de sinus lifting

După operația de sinus lifting, este posibil să apară sângerări pe nas sau pe gură, chiar la câteva ore sau zile după operație. Acestea vor scădea cantitativ și se vor opri complet, în mod treptat. Din aceste motiv, este recomandat să nu dormiți complet orizontal după operație ci într-un plan înclinat, folosind 2 perne sub cap.

Sângerările după operație sunt cele mai întâlnte manifestări și ingrijorări ale pacienților, mai ales că și fluxul salivar va crește cantitativ după orice operație din sfera orală, de aceea aceste secreții roșiatice, un amestec de salivă și sânge vă vor putea alarma mai mult decât este cazul. Așadar, în primele 24-48 ore după operație este de așteptat să aveți o salivă rozalie sau roșiatică. Dacă însă apar sângerări prelungite, va trebui să aplicați comprese pe care trebuie să le țineți strâns între arcade pentru 30 minute. Dacă sângerările continuă, vă rugăm să contactați medicul sau în caz de sângerări excesive să vă prezentați la o unitate de primiri urgențe.

După operația de sinus lift este posibil să găsiți granule osoase în gură, chiar la cateva zile după operație, acest lucru putând fi normal. Dacă însă aveți o zonă care vă deranjează/înțeapă, vă rugăm să ne contactați.

Senzația de anestezie/parestezie va dispărea treptat după operație. Dacă la o lună după operație încă aveți senzația de anestezie/aprestezie, vă rugăm să ne contactați.

Managementul durerii și medicația după operația de sinus lift

Imediat după operație, este indicat să mergeți la farmacie pentru a vă procura medicamentele prescrise de medic cât încă sunteți anesteziat și să le luați înainte să treacă starea de anestezie, putând astfel să preveniți durerile postoperatorii.

Dacă aveți stări de greață după ce ați început tratamentul cu antibiotice, vă rugăm să opriți TEMPORAR administrarea de antibiotice și să îl reluați după trecerea stării de greață. Dacă însă apare urticaria sau mâncărimea pielii, vă rugăm să contactați medicul.

În cazul în care apar fenomene de infecție, este foarte important să ne contactați. Semnele unei posibile infecții, sunt: apariția unui edem (umflătură) după 7 zile de la operație, apariția unor dureri și a unui gust și miros neplăcut al cavității orale, febră peste 38°C.

Recomandări cu privire la igiena orală, dieta și activitățile pacientului operat

Dieta. În primele 3 zile după operație este recomandat să aveți o dietă mai molare, mai ușor de mestecat și înghițit. După aceea, este important să vă reluați alimentația normală însă evitați alimentele dure, care pot răni locul intervenției, existând pericolul deschiderii plăgii prin ruperea firelor de sutură. Beți o mulțime de lichide, însă evitați alcoolul. Nu beți cu paiul.

Igiena orală. Este foarte important să mențineți o bună igienă orală, favorizând astfel o vindecare rapidă. Puteți folosi o perie de dinți moale în zona operată. Clătirile cu apă de gura cu clorhexidină sau chiar cu apă călduță și sare sunt recomandate (o jumătate de linguriță de sare la o cană de apă). Purtarea protezelor este interzisă după operație, timp de cel puțin 7 zile, medicul vă va da indicații specifice cazului Dvs.

Reluarea activităților. Majoritatea pacienților au nevoie de 1-2 zile de odihnă după operația de sinus lift, de aceea vă recomandăm să vă reluați activitățile zilnice abia din a 3-a zi după operație, cel puțin. În orice caz, efortul fizic intens trebuie complet evitat pentru cel puțin 14 zile. Unele sporturi precum înotul sunt și ele complet interzise în această perioadă. Încercați să vă odihniți cât mai mult și să vă reluați activitatea abia atunci când simțiți că sunteți pregătit.