BlogServiciiProgresul cariei dentare

Odontologia este ramura din stomatologie care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul cariilor dentare.

Caria dentară este o boală cronică (nu se vindecă) și una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale sistemului dento-maxilar, afectând peste 90% din populaţia României. Pe scurt, caria este o afecțiune care se manifestă prin pierderea treptată şi localizată de ţesut dur dentar, sub acţiunea mai multor factori, dintre carecei mai des întâlniți sunt: nerespectarea igienei orale zilnice, consumul crescut de alimente bogate în zahăr, fumatul, stresul şi multe alte cauze pe care le vom detalia.

Înainte de apariţia cariei propriu-zise, există însă un proces de acumulare a bacteriilor care, împreună cu resturile alimentare şi saliva, formează un biofilm subţire cunoscut sub denumirea de placă dentară.

În momentul în care consumăm alimente sau băuturi cu concentraţii ridicate de carbohidraţi, bacteriile din placa dentară transformă aceşti carbohidraţi în energie cu producția de acizi, proces care repetat în timp duce la distrugerea straturilor dintelui, acest proces distructiv fiind denumit carie dentară.

Prin urmare, atunci când medicul stomatolog observă existența unei carii dentare, aceasta poate fi într-un stadiu incipient sau într-unul mult mai avansat, cand devine vizibil chiar și pentru pacient. Cariile incipiente – deși sunt prezente – nu dor, adesea sunt invizibile pe suprafețele dentare externe și nu pot fi identificate acasă, prin autodiagnostic. Adesea este necesară o iluminare indirectă sau utilizarea unor dispozitive electronice pentru identificarea lor, fiind greu de diagnosticat chiar și pentru medicul dentist. Cariile care sunt deja vizibile chiar și pentru ochiul pacientui, sunt în majoritatea lor carii profunde, cu afectarea nu numai a smalțului ci și a dentinei, punând în pericol pulpa dentară și vitalitatea dintelui. În acest stadiu apar uneori durerile (deși nu întotdeauna!) și deja ne aflăm în situația când ne punem problema cum facem să salvăm dintele de la pierderea lui.

Recomandarea specialiştilor este să tratăm în stadii cât mai incipiente placa dentară, deoarece dacă este ignorată aceasta creşte riscul de apariție a cariilor şi a deteriorării grave și ireversibile a structurii dentarei, procese care se pot manifesta prin dureri intense iar tratamentul se poate dovedi un proces destul de complicat, îndelungat şi costisitor. Prin urmare, prevenția este cel mai bun tratament.

Cu toate că incidenţa cariilor dentare este extrem de crescută în rândul populației, această afecţiune poate fi foarte uşor de prevenit, cu condiţia respectării igienei orale şi a vizitei periodice la medicul stomatolog, care va putea identifica și trata la timp orice leziune carioasă recent apărută.

Tramentul potrivit pentru caria dentară va fi stabilit numai de către medicul stomatolog și asta deoarece nu orice carie va putea fi tratată cu o plombă (obturație)!

Un tratament corect, care să ofere un prognostic bun în timp, poate fi mai complicat în cazul cariilor profunde (acele carii care sunt deja vizibile cu ochiul liber chiar și de către pacient), prin urmare recomandarea noastră este să faceți cel puțin o dată la 6 luni o scurtă vizită la medicul dentist (DA, chiar dacă nu vă doare nimic!) pentru a vă asigura că totul este în regulă și nu au început procese distructive carioase. Astfel, nu veți avea surprize neplăcute și nu vă expuneți riscului de a ajunge la tratamente de canal și la alte tratamente costisitoare care puteau fi evitate!

Sperăm că acest text a fost suficient de scurt și clar pentru a conștientiza importanța tratării cariilor dentare atunci când nici nu le vedem și nu dor – adică în fazele lor cele mai incipiente!

Mai jos, vă prezentăm imaginea unui dinte natural secționat, astfel încât se poate observa modul în care o carie dentară chiar cu o întindere mică în smalț, poate să progreseze rapid prin stratul moale de dentină, să ajungă la nerv, unde vor începe durerile prin procesele de inflamație a pulpei dentare, care conține nervul și vasele de sânge care alimentează dintele. Prin această imagine putem conștientiza importanța controalelor regulate la medicul dentist și a rezolvării la timp chiar și a unei carii pe care pacientul o descrie ca fiind una „foarte mică”.

Progresul cariei dentare