BlogServiciiParodontoza

Boala parodontală este afecțiunea cronică, de tip inflamator, a gingiilor. Termenul de parodontoză sau boală parodontală poate desemna oricare dintre manifestările specifice afecțiunilor gingivale – inclusiv gingivita – care este forma ușoară a bolii parodontale, dar mai frecvent se utilizează pentru a desemna cea de-a doua formă, mai avansată, a afecțiunii gingivale, parodontita.

Boala parodontala

Boala parodontală este una dintre cele zece cele mai răspândite maladii care afectează populația și este principala cauză a pierderii dinților la adulți, așadar este important să cunoaștem câteva lucruri esențiale despre această afecțiune și evoluția ei.

În prima fază apare inflamația gingiei – denumită gingivită. În mod normal, o gingie sănătoasă este fermă și are o culoare roz pal. Când apare gingivita, are loc modificarea consistenței gingiei – aceasta devenind moale și de culoare roșu spre violaceu. De asemenea, papilele intrerdentare (zonele de gingie aflate între doi dinți vecini) se inflamează și se desprind de pe dinți, apar uneori dureri, senzația de prurit gingival și gingiile sângerează ușor, chiar și la un simplu periaj dentar.
Dacă nu se tratează la timp, boala evoluează spre structurile profunde iar gingia începe să se retragă de pe dinți, antrenând apoi și osul alveolar, apar pungile parodontale („buzunărașe” formate între os și dinte, locuri în care se acumulează bacterii, tartru, fragmente de os necrozat etc.). În final, într-un stadiu avansat, dinții sunt expulzați pur și simplu din alveolele dentare.

Astfel, dacă nu luăm măsuri pentru a opri din dezvoltare această afecțiune încă de la primul său stadiu – cel de gingivită, ea poate avansa până la parodontită, o afecţiune inflamatorie cronică (care nu se va mai vindeca niciodată) ce afectează parodonțiul — întreg ansamblul reprezentat de țesuturi, ligamentele și osul alveolar, care împreună mențin dinții fixați în poziție. Această afectare cronică a parodonțiului va duce în timp la pierderea dinților.

CARE SUNT CAUZELE BOLII PARODONTALE?

În cavitatea bucală sănătoasă se găsesc peste 700 de tipuri diferite de bacterii, majoritatea lor inofensive. Tipurile de bacterii care cauzează boala parodontală sunt numite bacterii parodontale. În mod normal, aceste bacterii nu cauzează probleme însă, în anumite circumstanțe, pot deveni dăunătoare. Acest lucru se întâmplă atunci când stratul de bacterii și resturi de alimente, cunoscut ca ”placă bacteriană” nu este îndepărtat prin periaj regulat.

Dacă placa bacteriană este lăsată să se acumuleze, ea formează un substrat favorabil pentru înmulțirea bacteriilor parodontale. În consecință, se formează niște produse secundare dăunătoare, care declanșează răspunsul inflamator al organismului, provocând inflamația gingiilor. Fără tratament, boala parodontală se poate agrava, pe măsură ce placa bacteriană devine dură, formând tartru, un strat de depuneri dure care nu poate fi îndepărtat prin periaj obișnuit.

Parodontoza

Pe măsură ce se acumulează tartrul, acesta favorizează depunerea unei cantități mai mari de placă bacteriană în apropiere de rădăcina dinților, iar inflamația devine cronică. În locurile unde gingiile încep să se detașeze de suprafața dinților se formează niște adâncituri iar bacteriile dăunătoare continuă să se înmulțească în interiorul acestora, după care infecția se răspândește, afectând osul maxilar și structurile din jurul dinților. În cele din urmă, procesul respectiv conduce la căderea dinților.

EXPLICAREA PARODONTITEI

Tratamentul este esențial pentru a opri instalarea și/sau agravarea bolii parodontale. Primul pas este să mergi la dentist care poate identifica prezența bolii parodontale și îți poate sugera care este cea mai bună opțiune de tratament.

Dacă ai fost diagnosticat cu boala parodontală, s-ar putea să-ți fie recomandată consultația unui specialist, numit parodontolog sau medic specialist parodontologie. Parodontologia este ramura stomatologiei care se ocupă exclusiv de afecțiunea gingivală, iar parodontologul se specializează pe prevenția, diagnosticul și tratamentul bolii parodontale.

Există un șir de tratamente diferite ale parodontitei, iar dentistul sau parodontologul tău îți poate explica care este opțiunea potrivită în cazul tău. Acestea ar putea include:

Sfaturi de îmbunătățire a rutinei de igienă orală — dacă ai simptome de gingivită, dentistul te poate ajuta să previi agravarea acesteia și avansarea ei până la o formă mai severă de boală parodontală, explicându-ți cum să te speli corect pe dinți pentru a îndepărta eficient placa bacteriană sau cum să folosești ața dentară și periuțele interdentare pentru a ajunge în zonele greu accesibile. Dentistul îți poate recomanda să folosești o pastă de dinți specializată pentru utilizare zilnică, precum parodontax, care, fiind folosită de două ori pe zi, înlătură de 4 ori mai eficient decât o pastă de dinți fără bicarbonat de sodiu depunerile de placă bacteriană de-a lungul liniei gingivale (linia dintre gingii și dinți) și te ajută să-ți menții gingiile sănătoase și dinții puternici.

  • Curățare profesională a dinților — denumit detartraj cu ultrasunete, airflow și periaj – sunt proceduri prin care dentistul sau specialistul în igienă orală îndepărtează depunerile de placă bacteriană și tartru, iar apoi lustruiește suprafața dinților, pentru a preveni acumularea repetată a plăcii bacteriene.
  • Antibiotice — în cazuri rare, medicul poate prescrie antibiotice pentru a ajuta la vindecarea unor focare izolate de infecție care nu s-au rezolvat cu ajutorul tratamentelor anterioare, nechirurgicale.
  • Chirurgie gingivală — există câteva tipuri de intervenții chirurgicale, care se utilizează în tratamentul bolii parodontale. Specialistul în parodontologie poate să ridice gingia sau să facă incizii pe gingie pentru a curăța depunerile de placă bacteriană și tartru de pe suprafața rădăcinii dintelui, iar apoi să o lustruiască, pentru a împiedica acumularea repetată a plăcii bacteriene în zona respectivă. În caz de reducere a masei osoasei medicul poate folosi un material ce stimulează regenerarea (sau o grefă). După intervenția chirurgicală, dentistul îți poate recomanda să faci un tratament de scurtă durată cu o apă de gură cu acțiune antibacteriană, precum Parodontax Extra 0,2%, pentru a ajuta la reducerea cantității de bacterii și la îngijirea intensivă în cazul problemelor gingivale.

În toate cazurile, dentistul / parodontologul va monitoriza în continuare evoluția bolii parodontale, pentru a se asigura că tratamentul este eficient, ca să-ți menții gingiile în cea mai sănătoasă stare posibilă.